Saturday 6 July 2013

Sayur Campur by Cheff Lisaa :)

Okay, just nak post gambar lauk.
First time buat ni.
Walaupun rasanya boleh la tahan, first try kan.
Senang jelah buat. Resepi reka sendiri haha.

Meh nak share secret recipe ni. Try ah buat erk. Best je rasa dye.

Bahan-bahan:
(tak tau amount la, main campak er)

1. Sedikit minyak masak
2. Bawang putih + bawang merah
3. Beberapa ekor sotong
4. Sedikit sos tiram + 2 cawan air + secubit garam halus + secubit gula
5. Sayur-sayuran (Kobis bunga, carrot, potato, kobis dll)
6. Knor ikan bilis

Cara-cara:

1. Panaskan kuali bersama minyak > Masukkan bawang-2 > Goreng sampai naik bau/ kekuningan
2. Masukkan sotong > Masukkan sos tiram, air, garam halus, gula
3. Masukkan sayur > knor ikan bilis > Kalau kurang pape, tambah je pape yang kurang tu :3
4. Masukkan batang daun sup > Tutup api > Serve > Tabur daun sup

 p/s: rebus laa dulu sotong dan potato tu baru senang nak masak dan empuk sikit.

Tadaaaaa! Tapi nampak cam serabut jekan daun sup banyak-2. haha.


Hahaha. Resepi apa kebenda la ni. Itah nak bagitau senang je buat sebenarnya. Ingat ke nak try buat daging black pepper tapi daging kisar yang dah hancur tu je ada. Nak ganti dengan ayam, ayam pulak tak ada. Rumah ni memang selalu penuh dengan seafood dan coklat je sebab ramai sangat pentegar makanan laut tapi hanya seorang pentegar coklat haha :p

Yang ni sweet sour Sarah buat. Sedap kot. Tak rasa lagi. InsyaAllah sedap. Pandai adik aku masakhttp://matcuoi.com


Actually, sapa-2 yang masak lauk kat rumah ni, memang akan rasa rezak yang teramat. Lauk-2 yang anda masak tak akan habis walau sesedap mana pun. Ini disebabkan faktor gadget, penggunaan internet dan saiz badan. Makan nasi sekali sehari dah cukup. Tapi kalau kek, mufin, cepat jee habis. ish3~
Tuan yang menaip pun sama spesies je sebenarnya. Belum makan nasi ni. Tak rasa lapar bila laptop depan mata wahaha. Okaylah nak melahap dulu.
Sekian, Assalamualaikumhttp://matcuoi.com

No comments:

Post a Comment